Er wordt in onze club zorgvuldig aandacht geschonken aan de jeugdopleiding. De club heeft een eigen bewegingsschool waar kinderen onder de 6 jaar de motorische groepen aangeleerd krijgen.
Daaropvolgend hebben we onze volleybalschool, waar kinderen van 6 tot 12 jaar 1x per week, onder leiding van enthousiaste begeleidsters, de beginselen van volleybal en spel worden bijgebracht in niveaugroepen. Naar mate dat kinderen vorderen in leeftijd en in de basishandelingen is er een optie om toernooi te gaan spelen.

 

Na de volleybalschool komt de jonge jeugd terecht in ons systeem van leeftijdsgroepen, voor zowel jongens als meisjes is er een opeenvolging van teams ( U11, U13, U15, U17 en U19) waar ze doorheen hun carrière doorlopen.

Voor jeugdspelers die willen verder groeien als volwassenen in onze club hebben we meerdere seniorenploegen waarin ze terecht kunnen en zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Voor jeugd die later wil starten met volleyballen of die geen tijd heeft voor 2 trainingen en een match elke week hebben we een recreatie jeugdploeg. Deze ploeg krijgt wekelijks 1 training en heeft in het voorjaar enkele recreatieve matchen. Voor elk wat wils binnen onze familieclub!

 

Om onze grote jeugdwerking echt als een familie te laten voelen zijn er meerdere jeugdactiviteiten doorheen het jaar, met als kers op de taart het jeugdweekend waar we zeer trots op mogen zijn. Dit is een weekend met alle jeugdspelers en alle jeugdtrainers waarin er zowel in team als cross-team avonturen beleefd worden.

We willen onze activiteiten voor de jeugd drastisch uitbreiden en hebben hiervoor een plan van aanpak opgesteld. Voor het eind van dit schooljaar gaan we 8 basisscholen te Sint-Niklaas benaderen om voor de leerlingen van de 5de en 6de klas (jongens en meisjes ) volleybal onder de aandacht te brengen. Onze eerste actie zal bestaan uit het benaderen van deze groepen om ze via flyers van de Volleybalbond en een eigen promotiefoldertje van Belvoc enthousiast te maken voor onze sport.

 

We gaan ook demo’s en clinic’s geven als onderdeel van een sportdag op school. Op deze manier kunnen we ongeveer 400 leerlingen benaderen. Bij voldoende belangstelling kunnen we het volgend seizoen deze actie op nog een aantal basisscholen te Sint-Niklaas herhalen zodat deze regio, waar momenteel niet of nauwelijks gevolleybald wordt, geen onontgonnen terrein blijft voor volleybal. Bij voldoende belangstelling (10 % ) worden de enthousiaste kinderen, met of zonder ouders, uitgenodigd voor een eerste kennismaking bij het begin van het nieuwe seizoen (in september) in de sporthal te Belsele. Hierbij zullen alle praktische organisatiepunten worden doorgesproken (trainingsdag(en), tijdstip, kleding, vervoer, contributie, bereikbaarheid trainers, afmelden etc.) en staat er ook een team van trainers klaar om met de groepen van start te gaan. Wat we gaan doen en hoe we het doen is zeker geen willekeur maar zal worden uitgestippeld en begeleid door een coördinator die er vooral zal zijn voor de enthousiaste trainers, en ervoor zal zorgen dat het theoretische ook in de praktijk wordt toegepast.

Naast de sportieve aanpak, moet er ook ruimte zijn voor het sociaal-maatschappelijke aspect. Grote woorden, maar praktisch wel erg belangrijk. Kinderen moeten naast leren, ook spelen en happy zijn in hun team met hun teamgenootjes. Daarom wordt er ook veel aandacht besteed aan niet-volleybal activiteiten. Deze bevorderen het groepsproces en stimuleren op een prettige manier het “wij-gevoel “. Wanneer je voor volleybal kiest, dan kies je voor “samen “. Samen sporten, samen afzien en samen lachen en op zoek gaan naar prestaties. Op deze manier willen we en hopen we bij Belvoc aan de weg te kunnen timmeren in het belang van de jeugd, het volleybal en onze vereniging.