Hoe het ooit allemaal begon

De club werd halfweg de jaren zestig gesticht. De eerste voorzitter was Alex Groeve (overleden in 1982, op 38-jarige leeftijd). Er werd letterlijk onder de kerktoren gespeeld, want het terrein was achter de kerk gelegen, waar nu het chiroheem zich bevindt. Er moest dus buiten gespeeld worden, wat in die tijd geen uitzondering was aangezien slechts een paar gemeenten toen al over een sporthal beschikten. De kleedkamers bevonden zich in het plaatselijke café.

In het begin van de jaren zeventig konden we ons openluchtterrein vaarwel zeggen; we vonden onderdak in zaal “Van Remoortel”, in die tijd de grootste private zaal in Belsele. Er waren kleedkamers… echter zonder douches.

In die tijd was de ploeg ingeschreven onder de naam “Martinus Belsele” en we hadden een heren-, dames- en kadettenploeg (jongens). We speelden soms wedstrijden voor 200 à 300 toeschouwers!

In 1979 verhuisden we naar de sporthal in Sinaai, waar we voor het eerst over een degelijke thuisaccomodatie konden beschikken. Wegens diverse redenen had Belsele alleen een herenploeg in derde provinciale.

Het seizoen 1985-1986 was hét dieptepunt in de geschiedenis van volleybalclub Belsele. De trainer werd ontslagen, enkele basisspelers stapten op en het einde van het seizoen zag ook het bestuur het niet meer zitten. De ploeg fusioneerde met Hamme en ging spelen onder de naam Hamvoc.

De nieuwe start

In 1990, mede dankzij de bouw van een nagelnieuwe sporthal in het centrum van Belsele, kreeg het sportleven nieuwe impulsen. Dit bracht Michel Van Bogaert op het idee om opnieuw te starten met een volleybalploeg onder de naam “Belvoc Belsele”. Het eerste seizoen werd nog afgewerkt in St-Niklaas maar daarna verhuisden we definitief naar onze thuishaven “De Klavers”. Dit is de aanzet geweest voor de vereniging zoals we die de dag van vandaag kennen.

Ondertussen is er natuurlijk veel veranderd op bestuurlijk en sportief vlak. De eerste seizoenen werd er op het laagste provinciale niveau gevolleybald zonder noemenswaardige uitschieters. De daaropvolgende jaren ontwikkelde de club zich echter tot een begrip in Oost-Vlaamse volleybalmiddens.

In seizoen 1995-1996 beleefden we ons eerste sportieve hoogtepunt: de dames misten op een haar na de promotie naar tweede provinciale, maar de heren speelden een knap seizoen en promoveerden wel. Dé stunt werd echter geleverd door de meisjes kadetten; zij schopten het tot provinciaal kampioen.

In de volgende jaren lieten de Belvoc-boys and -girls meermaals van zich horen met knappe promoties, bekerfinales en sportieve uitschieters. Aangezien onze club maar bleef groeien werd Belvoc Belsele in 2000 een VZW.

De toekomst

Het bestuur hoopt dat elk lid van VZW Belsele met volle teugen kan genieten van een sfeervol en plezant seizoen.