Keuzemenu
 
Start / Home
Ontstaan
Bestuur
Sponsors
Trainingsuren
Volleybalschool
Documenten
Artikels
 
Onze Ploegen
Heren 3de Provinciale
Dames 2de Provinciale
JRU17
MRU17A
MRU17B
MRU15
JRU13
MRU13
 
ONTSTAAN EN INFO

Hoe het ooit allemaal begon

De club werd halfweg de jaren zestig gesticht. De eerste voorzitter was Alex Groeve (overleden in 1982, op 38-jarige leeftijd). Er werd letterlijk onder de kerktoren gespeeld, want het terrein was achter de kerk gelegen, waar nu het chiroheem zich bevindt. Er moest dus buiten gespeeld worden, wat in die tijd geen uitzondering was aangezien slechts een paar gemeenten toen al over een sporthal beschikten. De kleedkamers bevonden zich in het plaatselijke café.

In het begin van de jaren zeventig konden we ons openluchtterrein vaarwel zeggen; we vonden onderdak in zaal "Van Remoortel", in die tijd de grootste private zaal in Belsele. Er waren kleedkamers... echter zonder douches.

In die tijd was de ploeg ingeschreven onder de naam "Martinus Belsele" en we hadden een heren-, dames- en kadettenploeg (jongens). We speelden soms wedstrijden voor 200 à 300 toeschouwers!

In 1979 verhuisden we naar de sporthal in Sinaai, waar we voor het eerst over een degelijke thuisaccomodatie konden beschikken. Wegens diverse redenen had Belsele alleen een herenploeg in derde provinciale.

Het seizoen 1985-1986 was hét dieptepunt in de geschiedenis van volleybalclub Belsele. De trainer werd ontslagen, enkele basisspelers stapten op en het einde van het seizoen zag ook het bestuur het niet meer zitten. De ploeg fusioneerde met Hamme en ging spelen onder de naam Hamvoc.

De nieuwe start

In 1990, mede dankzij de bouw van een nagelnieuwe sporthal in het centrum van Belsele, kreeg het sportleven nieuwe impulsen. Dit bracht Michel Van Bogaert op het idee om opnieuw te starten met een volleybalploeg onder de naam "Belvoc Belsele". Het eerste seizoen werd nog afgewerkt in St-Niklaas maar daarna verhuisden we definitief naar onze thuishaven "De Klavers". Dit is de aanzet geweest voor de vereniging zoals we die de dag van vandaag kennen. Ondertussen is er natuurlijk veel veranderd op bestuurlijk en sportief vlak. De eerste seizoenen werd er op het laagste provenciale niveau gevolleybald zonder noemenswaardige uitschieters. De daaropvolgende jaren ontwikkelde de club zich echter tot een begrip in Oost-Vlaamse volleybalmiddens.

1995-1996: Het eerste sportieve hoogtepunt. De dames misten op een haar na de promotie naar tweede provinciale, maar de heren speelden een knap seizoen en promoveerden wel. Dé stunt werd echter geleverd door de meisjes kadetten; zij schopten het tot provinciaal kampioen.

1996-1997: Het seizoen werd positief afgesloten. De senioren, dames en heren, handhaafden zich in hun respectievelijke reeksen.

1997-1998: Weerom lieten de Belvoc-boys and -girls van zich horen. De dames werden beloond voor hun inzet want door de herschikking van de provinciale reeksen mochten zij naar tweede. De heren zagen voor de tweede keer op rij de promotie nipt aan hun neus voorbij gaan maar de meisjes scholieren behaalden zonder noemenswaardige problemen de titel.

1998-1999: Onze dames konden na een schitterend seizoen in een testwedstrijd beslissen wie er naar eerste mocht (Belvoc 3 - Steenhuize 2). De heren echter pakten er (alweer) naast. De dames die in 1998 de titel bij de scholieren hadden behaald mochten hun talent bewijzen in derde provinciale. Een splinternieuwe seniorenploeg moest de brug vormen van de jeugdreeksen naar het fanionteam.

1999-2000: Onze dames hadden na twee opeenvolgende promoties een moeilijk seizoen in eerste provinciale, maar konden zich uiteindelijk gemakkelijk handhaven. De heren promoveerden niet maar speelden wel de finale van de Beker van Oost-Vlaanderen (Belvoc 1 - Aalst 3).

2000-2001: Voor de dames was dit seizoen een rampjaar; ze werden laatste en degradeerden. Voor de heren was het echter een droomseizoen. Zij wonnen alles wat er te winnen viel; de competitie, het algemene kampioenschap en de beker (Belvoc 3 - Eeklo 1). Ook het nieuwe, jeugdige herenteam was succesvol met een derde plaats én promotie naar tweede provinciale, en dat in hun eerste seizoen.

2001-2002: Weerom mocht er gevierd worden want onze dames speelden kampioen en de heren maakten een kommerloos seizoen door met als gevolg dat voor het eerst in de geschiedenis van Belvoc twee seniorenploegen in eerste én twee jeugdige ploegen derde provinciale spelen.

2002-2003: De dames zakten na een tumultueus seizoen terug naar tweede provinciale. De heren kwamen nooit in de problemen, zorgen zelfs voor enkele sportieve uitschieters ondanks een snelle uitschakeling in de beker. De mix van jonge en meer ervaren spelers eindigde mooi achtste; doel (degradatie vermijden) bereikt!

2003-2004: De heren speelden in competitie een zwak seizoen. Doch speelden ze de finale van de beker van Oost-Vlaanderen die weliswaar roemloos verloren ging (Erwetegem 3 - Belvoc 0). De dames konden na een slechte heenronde een zeer goede terugronde spelen, zodat de competitie nog in schoonheid kon worden beëindigd.

2004-2005: Mijlpaal in de Belvoc geschiedenis. De heren beuken de poort naar divisie open. De provinciale eindronde werd glansrijk gewonnen. De beker finale werd weer verloren met 3-0 van Erwetegem. De dames speelden een mooi en zorgeloos seizoen.

2005-2006: De heren bleven doorgaan op het goede elan en pakten deze keer wel de titel. Het bekerverhaal (Vlaamse) eindigde thuis tegen Gavere. De dames konden nooit het verwachtingspatroon inlossen en eindigden op de vijfde plaats.

2006-2007: De heren speelden een kommerloos seizoen, bij de dames daarentegen werden de verwachtingen niet ingelost.

2007-2008: Moeilijk seizoen voor de heren, maar ze konden zich op de valreep redden in 1e divisie. Heren B promoveren naar 1e provinciale. De dames eindigden in de middenmoot.

2008-2009: De heren werden herfstkampioen in 1e divisie, maar vielen daarna terug naar een zesde plaats. De dames speelden weer eens een matig seizoen.

2009-2010: De heren degradeerden van eerste naar tweede divisie, de dames konden de degradatie in 2de provinciale vermijden.

2010-2011:De heren werden vice-kampioen, maar promoveerden niet. De dames speelden kampioen in 2de provinciale en promoveren naar eerste!

De structuur

In 2000 werd er een belangrijke beslissing genomen. Aangezien onze club maar bleef groeien werd Belvoc Belsele een VZW.

De toekomst

Het bestuur hoopt dat elk lid van VZW Belsele met volle teugen kan genieten van een sfeervol en plezant seizoen.

Facebook


Sponsors
 
sponsor
 
 
sponsor
 
 
sponsor